Capoeira gyerekeknek





Mivel a gyermekek fejlődése hosszú folyamat, éppen ezért nem mindegy, hogy bizonyos életkorban, mely képességek fejlesztésére fektetjük a hangsúlyt. Saját tapasztalataimból kiindulva gyűjtöttem össze azokat az érveket, melyek a capoeira mellett szólnak, ha a gyerkőc sportágválasztása a kérdés:

Testtudat, koordináció
Mint minden sportágban, egy capoeira órán is a cél a gyermekek testtudatának, kontrollációjának a fejlesztése. Korosztálytól függően ezen képesség terén nagyok az eltérések, hiszen nyilvánvalóan egy első osztályosnak nehezebb megkülönböztetni a jobb és a bal oldalát, mint egy tinédzser korú fiatalnak. Ugyanakkor találkoztam már olyan felnőttel is, aki szemlátomást nem értette, hogy mire gondolok azalatt, hogy helyezze át a súlypontját egyik lábáról a másikra, és olyan gyerekkel is, aki ösztönből elsőre képes volt a nehezebben kivitelezhető feladatok elvégzésére. Mondhatjuk tehát, hogy az egyéni képességek, a sportbeli előképzettség és sok más tényező együtt befolyásolja, hogy az adott személy, milyen sikeresen tudja irányítani saját testét. Gyermekek szempontjából nézve, főként az alsóbb osztályos, óvodáskorú kicsiknek tud nagyban segíteni ebben a capoeira. Már az alaprúgások és védekezések tanulása közben szükséges az egyensúlyérzék, a helyzetfelismerés és a kontrolláció együttes alkalmazása. Így ez rövidtávon sikeresen fejleszthető.
Élő példa erre egy kislány, akivel rövid idő alatt nagy eredményeket tudtunk elérni e téren. Ugyanis az első edzésén komoly problémát jelentett  a jobb és bal oldal megkülönböztetése, illetve a mozgásminták lemásolása. Az iskolai testnevelés órák (,a lánykával és a szülővel folytatott beszélgetések során kiderült,) kimerültek a fogócskában és a futásban egyik faltól a másikig. A következő egy év kemény munkája után, viszont nem csak, hogy az alaprúgások sikerültek kifogástalanul, de a kézenállás, híd és egyéb akrobatikusabb feladatokat is jobban meg tudtuk csinálni a felnőtteket meghazudtoló ügyességgel.
Erő, gyorsaság, állóképesség
Összefoglaló néven ezeket kondicionális képességeknek nevezzük, melyek közé bele szokták venni plusz egynek a hajlékonyságot, a flexibilitást is. A capoeira gyakorlásához ezeknek mindegyikére szükségünk van, míg a futásnál például csak az állóképességünket, súlyemelésnél pedig csak az erőnket fejlesztjük hatékonyan. Erő kell, hogy meg tudjuk tartani magunkat kézenállásban, állóképesség, hogy kitartóak tudjunk lenni egy játék során, gyorsaságra, hogy, ha kell meglephessük az ellenfelünket, és hajlékonyságra, hogy a mozdulataink szépek, ruganyosak legyenek. Egy átlagos órán mindegyik képesség valamilyen szinten fejlődik. Én személy szerint a ciklikus rendszerben hiszek, melyet a sportolók is szoktak alkalmazni. Ez esetemben az jelenti, hogy az alapórán 2-4 héten keresztül külön 10-15 percet szoktam szánni egy kondíció gyakorlására. Például: első 2 hétben olyan játékokat, feladatokat adok, ahol gyorsaság lesz a fő szempont, a követező két hétben pedig nehezebb nyújtó és egyensúlyozó gyakorlatokat veszünk és így tovább (Felnőttek esetében persze sokkal direktebb módon történik a fejlesztés) 
Közösség, kommunikáció
Nálunk nem csak az edzésre fektetünk hangsúlyt, hanem ugyanennyire fontosnak tartjuk a közösségépítést. Az ügyesebb tanuló folyamatosan biztatva van, hogy segítse társait az adott mozdulat elmagyarázásában, bemutatásában. Ezenkívül a csapatjátékok, és a rodában (a capoeirás játék színhelye, a kör közepén két ember játszik egymással bemutatva a tudásukat) történő játék segítenek a különböző szituációk kezelésében. A félénk gyerek, hamar önbizalomra tehet szert, ha sikerül a többiek előtt bemutatni egy rúgást, ami eddig nem sikerült. Továbbá a kisebb gyerekek esetében megfigyelhető, hogy a rendszeres edzés hatására sokkal választékosabban fejezik ki magukat és  az érzelmeiket is jobban tudják uralni.
Zene, ritmusérzék
Mivel a capoeirában a zene és a mozgás kéz a kézben jár, így egy alapóra sem létezhet zenetanulás, éneklés nélkül. Az autentikus hangszerek megismerése, és megszólaltatása a kicsiknek is izgalmasabbá tehetik az edzést, mintha az csak mozgással telne el. A ritmusérzés fejlesztése, illetve a zenei minták, tempó, ütem kifejezések megértése és a hozzájuk történő alkalmazkodás viszont a nagyobb gyerekeknek is elegendő kihívást jelent. Több kutatás is bizonyította már, hogy a heti rendszeres zenetanulás milyen jótékony hatással van a gyerek koncentrációjára, illetve a későbbi gondolkodást, problémamegoldást is javíthatja.

Természetesen még sorolhatnám ezt sokáig, de remélhetőleg így is látszik, hogy ez a gyönyörű sportág, milyen sok mindent adhat, és ad is jelenleg is gyerek százezreinek. Ha sikerült meggyőzni Téged, és a gyerkőcöt szívesen elhoznád egy próba edzésre, vagy ha esetleg további kérdésed van vedd fel velem nyugodtan a kapcsolatot az alábbi linken található valamelyik elérhetőségen! 
https://fightdancer.blogspot.hu/p/edzesek.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések